Boekhandelaar Anouk Kanbier over de Bijbel

Boekhandelaar Anouk Kanbier: ‘De Bijbel is het mooiste cadeau dat je kunt geven’

‘Doe mij er maar zes, voor mijn kinderen.’ De klanten hebben veel belangstelling voor de NBV21, de nieuwe Bijbel, merkt Anouk Kanbier. Ook Anouk zelf is er blij mee. Waarom – en wat maakt haar zo creatief en gepassioneerd voor het grote verhaal over het leven dat in de Bijbel te vinden is?

Sinds 2017 is Kanbier (gedreven, 43 jaar, gelukkig getrouwd) manager van boekhandel De Rank in de Oudestraat, dé winkelstraat van Kampen. De Rank draagt sinds 1986 via boeken en cadeauartikelen het evangelie uit. En dat werkt, merkt Kanbier: ‘Klanten van ons zeggen weleens: “Ik kwam gedeprimeerd de winkel in, maar nu glimlach ik weer”. Afgelopen zaterdag nog zag ik een vrouw die vol schoot. Dat kwam door het contrast, zei ze. In de samenleving is er spanning en houden mensen afstand vanwege de coronamaatregelen, hier voelde ze aandacht voor elkaar en een sfeer van verbondenheid.’

Meer nieuws

Koning ontvangt vernieuwde Bijbel

°‘Er is geen ander boek dat ons zó confronteert met onszelf, met de ander en met God. Daarom is en blijft de Bijbel belangrijk.’ Dat zei directeur Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) bij de overhandiging van de NBV21 aan Koning Willem-Alexander.

Lees meer >
kees de blois

In gesprek met Kees de Blois

Vertaalwetenschapper Kees de Blois werkte tientallen jaren in coördinerende rollen voor bijbelvertaalprojecten in Afrika en Latijns-Amerika. In 1994 werd hij vertaalconsulent voor de regio Europa/Midden-Oosten. In die functie raakte hij nauw betrokken bij de totstandkoming van de NBV en was hij enkele jaren lid van het NBV-coördinatieteam. De redactie blikt met hem terug op zijn werk aan de NBV en samen kijken we vooruit naar de NBV21.

Lees meer >
nbv21 drukpers

Voor alles is er een tijd

Aan het vertalen van de Bijbel zal wel nooit een einde komen. Dat is om te beginnen een gevolg van het feit dat taal aan verandering onderhevig is. Maar het komt ook doordat de cultuur en het denken en leven van de mensen veranderen. En daar komt ook nog eens bij dat de wetenschappen – taalwetenschap, archeologie, geschiedenis, cultuurwetenschap enz. – telkens nieuwe ontdekkingen doen en nieuwe inzichten aandragen. Zo hoeven we ons dus niet te verbazen wanneer er ‘alweer’ een nieuwe bijbelvertaling verschijnt!

Lees meer >

Ontdek de NBV21

Ontvang een week lang elke ochtend een nieuwe tekst mét overdenking uit de NBV21. Schrijf je nu in en ontvang vandaag je eerste email!

ontdek nbv21 journey iphone