Het lastigste jongetje van de klas
Ezechiël: onder de boeken van de Bijbel misschien wel ‘het lastigste jongetje van de klas’. In de tijd dat de canon van de Bijbel werd vastgesteld, twijfelde men erover of dit boek moest worden opgenomen.
Jannica van Barnelveld is spreker, aanbiddingsleider en trainer bij het Sermon Movement Center, waar sprekers leren om de schatten in de Bijbel te ontdekken om ze vervolgens verbindend en overtuigend over te brengen.
De Bijbel heeft mij altijd gefascineerd. Zowel de bijbel aan tafel waar mijn vader elk jaar doorheen ging zonder een geslachtsregister over te slaan, alsook de enorme bijbel op de kansel. En natuurlijk die mooie bijbel van de juf met prachtige afbeeldingen en spannende verhalen. Op de basisschool kreeg ik in groep 7 voor het eerst mijn eigen bijbeltje. Ik was nieuwsgierig wat de Bijbel voor mij zou kunnen betekenen. Ik nam hem mee naar huis en gaf hem een mooi plekje op mijn nachtkastje naast mijn bed. Ik rook eraan en bladerde erin Maar toen ik begon te lezen, gingen alle luiken van interesse dicht. Ik begreep er niks van. Al snel was de Bijbel vaker in de kast te vinden dan in mijn hand.
Ondanks mijn struggle als kind met de Bijbel, ben ik 21 jaar later nog steeds gefascineerd door de Bijbel. Door mijn opleiding HBO-theologie en mijn ontwikkeling als spreker begrijp ik de Bijbel veel beter en heb ik ontdekt hoe ontzettend rijk de Bijbel is aan schatten. Schatten die je nooit kunt ontdekken als je verwacht dat ze boven de grond liggen. Ik leerde dat je de tijd moet nemen om de Bijbel te lezen. De Bijbel vraagt om nieuwsgierigheid en graafwerk. Zodra je begint te graven blijf je nieuwe schatten ontdekken. Ook wanneer je het verhaal van Jona of Jozef al meer dan 100 keer hebt gelezen. Daarom ben ik altijd blij als er een nieuwe vertaling van de Bijbel verschijnt, want met nieuwe taal komt het verhaal ook weer opnieuw tot leven.
En ja, de struggle is er ook nog weleens. Laten we eerlijk zijn, bijbellezen is voor ons allemaal een uitdaging. We willen graag dat de Bijbel duidelijk tot ons spreekt. En dat we direct begrijpen hoe we de inhoud op ons eigen leven kunnen toepassen. Maar ja, dan kan 15 minuten lezen in je bijbeltje best teleurstellend eindigen. Is leestijd dan een graadmeter? Of is de aandacht waarmee we lezen belangrijker?
Wat als wij onszelf eerst eens ontdoen van het idee dat je Bijbel ‘moet’ lezen, omdat het hoort en omdat het nou eenmaal goed is om te doen? Wat als je ‘moeten’ inruilt voor nieuwsgierigheid? Als je echt de tijd gaat nemen om je hart en hoofd te openen voor de rijkdom aan schatten die in dat eeuwenoude boek staan?
Er zijn een heleboel tools die je kunnen helpen in het ontdekken van die mooie schatten. Zelf ben ik daardoor de Bijbel anders gaan lezen. Ik deel graag een paar van deze tools met jou:
Mijn fascinatie voor de Bijbel zal nooit weggaan. Ik zie uit naar de NBV21 omdat ik zeker weet dat ik door alle wijzigingen weer nieuwe schatten zal ontdekken. Ik denk dat de Bijbel bedoeld is om verwondering en verbazing op te roepen bij jou en bij mij. Gods woord leeft! Nog meer dan je denkt. Ga op ontdekkingstocht en wees nieuwsgierig!
Ezechiël: onder de boeken van de Bijbel misschien wel ‘het lastigste jongetje van de klas’. In de tijd dat de canon van de Bijbel werd vastgesteld, twijfelde men erover of dit boek moest worden opgenomen.
Vertaalwetenschapper Kees de Blois werkte tientallen jaren in coördinerende rollen voor bijbelvertaalprojecten in Afrika en Latijns-Amerika. In 1994 werd hij vertaalconsulent voor de regio Europa/Midden-Oosten. In die functie raakte hij nauw betrokken bij de totstandkoming van de NBV en was hij enkele jaren lid van het NBV-coördinatieteam. De redactie blikt met hem terug op zijn werk aan de NBV en samen kijken we vooruit naar de NBV21.
Jaap van Dorp is sinds 1991 werkzaam als oudtestamenticus bij het NBG. Hij werkte mee aan de revisie van de Groot Nieuws Bijbel (1995), de Nieuwe Bijbelvertaling (2004), de Bijbel in Gewone Taal (2014) en de NBV21 (2021). Een terugblik.
Ontvang een week lang elke ochtend een nieuwe tekst mét overdenking uit de NBV21. Schrijf je nu in en ontvang vandaag je eerste email!