Gefascineerd door de Bijbel

Gefascineerd door de Bijbel

Jannica van Barnelveld is spreker, aanbiddingsleider en trainer bij het Sermon Movement Center, waar sprekers leren om de schatten in de Bijbel te ontdekken om ze vervolgens verbindend en overtuigend over te brengen.

De Bijbel heeft mij altijd gefascineerd. Zowel de bijbel aan tafel waar mijn vader elk jaar doorheen ging zonder een geslachtsregister over te slaan, alsook de enorme bijbel op de kansel. En natuurlijk die mooie bijbel van de juf met prachtige afbeeldingen en spannende verhalen. Op de basisschool kreeg ik in groep 7 voor het eerst mijn eigen bijbeltje. Ik was nieuwsgierig wat de Bijbel voor mij zou kunnen betekenen. Ik nam hem mee naar huis en gaf hem een mooi plekje op mijn nachtkastje naast mijn bed. Ik rook eraan en bladerde erin Maar toen ik begon te lezen, gingen alle luiken van interesse dicht. Ik begreep er niks van. Al snel was de Bijbel vaker in de kast te vinden dan in mijn hand.

Ondanks mijn struggle als kind met de Bijbel, ben ik 21 jaar later nog steeds gefascineerd door de Bijbel. Door mijn opleiding HBO-theologie en mijn ontwikkeling als spreker begrijp ik de Bijbel veel beter en heb ik ontdekt hoe ontzettend rijk de Bijbel is aan schatten. Schatten die je nooit kunt ontdekken als je verwacht dat ze boven de grond liggen. Ik leerde dat je de tijd moet nemen om de Bijbel te lezen. De Bijbel vraagt om nieuwsgierigheid en graafwerk. Zodra je begint te graven blijf je nieuwe schatten ontdekken. Ook wanneer je het verhaal van Jona of Jozef al meer dan 100 keer hebt gelezen. Daarom ben ik altijd blij als er een nieuwe vertaling van de Bijbel verschijnt, want met nieuwe taal komt het verhaal ook weer opnieuw tot leven.

En ja, de struggle is er ook nog weleens. Laten we eerlijk zijn, bijbellezen is voor ons allemaal een uitdaging. We willen graag dat de Bijbel duidelijk tot ons spreekt. En dat we direct begrijpen hoe we de inhoud op ons eigen leven kunnen toepassen. Maar ja, dan kan 15 minuten lezen in je bijbeltje best teleurstellend eindigen. Is leestijd dan een graadmeter? Of is de aandacht waarmee we lezen belangrijker?

Wat als wij onszelf eerst eens ontdoen van het idee dat je Bijbel ‘moet’ lezen, omdat het hoort en omdat het nou eenmaal goed is om te doen? Wat als je ‘moeten’ inruilt voor nieuwsgierigheid? Als je echt de tijd gaat nemen om je hart en hoofd te openen voor de rijkdom aan schatten die in dat eeuwenoude boek staan?  

Er zijn een heleboel tools die je kunnen helpen in het ontdekken van die mooie schatten. Zelf ben ik daardoor de Bijbel anders gaan lezen. Ik deel graag een paar van deze tools met jou:  

  1. Nieuwsgierigheid. Stel vragen. Alle vragen die er in je opkomen bij het lezen van de tekst. Meestal zorgen die vragen ervoor dat je de Bijbel weer dichtdoet. Maar eigenlijk zijn die vragen juist essentieel voor het begrijpen van het gedeelte. Vragen als: wat staat hier eigenlijk? Wat raakt mij in deze tekst? Maar ook: Welke woorden worden herhaald, en waarom zou dat zijn? Of: waarom doet Jezus dit, of zegt Hij dat? Geen vraag is te gek. Ga op zoek naar antwoorden door te mijmeren, in gebed te gaan en door achtergrondstudie te doen.
  2. Gebruik je zintuigen. Het heeft mij enorm geholpen om de tekst niet alleen met mijn hoofd te willen begrijpen. Als westerlingen hebben we vaak die neiging. Maar er verandert van alles zodra je jezelf plaatst in het gedeelte dat je leest. Probeer je eens voor te stellen dat jij erbij was en zet dan je voelsprieten eens uit. Wat hoor je allemaal? Wat ruik je? Wat is er allemaal te zien? Wat doen de omstanders? Wat zouden zij denken? Waarom doen ze wat ze doen? Wat zou je voelen als jij daar stond? Wanneer je op die manier met je zintuigen gaat lezen, doe je mooie nieuwe ontdekkingen op die je anders over het hoofd zou zien.
  3.  Context. Het is onmogelijk om de Bijbel letterlijk te lezen en alles direct toe te passen. Alles is geschreven en gebeurd in een bepaalde tijd, taal en cultuur. Daarbij komt dat wij de Bijbel lezen door een bril die gekleurd is door ons wereldbeeld.
    Het is daarom zo waardevol dat bijbelvertalers ook aandacht besteden aan die context bij het maken van de vertaalslag naar onze taal en tijd. Wanneer je daar oog voor krijgt, ontdek je nieuwe lagen in tekst.

Mijn fascinatie voor de Bijbel zal nooit weggaan. Ik zie uit naar de NBV21 omdat ik zeker weet dat ik door alle wijzigingen weer nieuwe schatten zal ontdekken. Ik denk dat de Bijbel bedoeld is om verwondering en verbazing op te roepen bij jou en bij mij. Gods woord leeft! Nog meer dan je denkt. Ga op ontdekkingstocht en wees nieuwsgierig!

Lees ook

strand

In het begin …

Genesis 1 hoort tot de meest bekende hoofdstukken uit de Bijbel. Eigenlijk moet je zeggen: Genesis 1:1-2:3. Want het scheppingsverhaal dat in Genesis 1 begint, eindigt in Genesis 2:1-3 met de heiliging van de zevende dag.

Lees meer >
Job

Jobs onschuld

In het bijbelboek Job staat veel op het spel. De hoofdpersoon, Job, wordt in de bloei van zijn leven onverwacht geplaagd door grote tegenspoed en zwaar lichamelijk lijden. Dat roept de vraag op: waarom?

Lees meer >

Ontdek de NBV21

Ontvang een week lang elke ochtend een nieuwe tekst mét overdenking uit de NBV21. Schrijf je nu in en ontvang vandaag je eerste email!

ontdek nbv21 journey iphone