Op zoek naar betekenis

Op zoek naar betekenis

Met de verschijning van de NBV21 start het NBG de campagne ‘op zoek naar betekenis van de Bijbel’. Waar kom je dat allemaal tegen? We zetten het op een rij.

Mijn Bijbel geeft betekenis

Op mijnbijbel.nl laten we zien hoe de Bijbel verschillende mensen betekenis geeft. Bijvoorbeeld Benno de Hertog die toekomst vindt in de Bijbel: ‘De Bijbel is niet zomaar “een boek”. Het is een boek vol wijsheid en levensverhalen. Bijvoorbeeld zo’n prachtig, nuchter bijbelboek als Prediker. Alles is al een keer eerder gebeurd. Je moet niet te hoog van jezelf denken. Je bent een onderdeeltje van een veel groter geheel en God staat daar boven. Hij overziet alles, zorgt en geeft wat nodig is.’ 

En we bieden jou ook inspirerend materiaal aan om zo zelf te ontdekken hoe jij betekenis kunt vinden in de Bijbel. Schrijf je bijvoorbeeld in voor een leesplan, deel mooie tegeltjes met bijbelteksten, lees alle verhalen of ontdek meer via blogs. 

Abri’s en radio

Je kon afgelopen week de Bijbel ook tegenkomen op verschillende abri’s in Nederland. Met de abri’s willen we mensen nieuwsgierig maken om op zoek te gaan naar wat de bijbel voor hen kan betekenen. Naast deze abri’s kun je ook reclamespotjes horen op de radio (NPO Radio 1, 2, 3 en 5). Op die manier hopen we mensen nieuwsgierig te maken om meer te ontdekken over de Bijbel. 

Foto: Johannes Buitenwerf

Televisie

Op televisie krijgt de Bijbel de komende tijd ook veel aandacht. Hier vind je een overzicht: 

De Zin van je leven 

Welke zin uit de Bijbel blijft je je leven lang bij? Deze vraag stelt Jacobine Geel in haar nieuwe programma De zin van je leven aan een keur aan gasten zoals Chris Kijne, Almatine Leene, Freek de Jonge, Ellen Deckwitz, Heino Falcke en vele anderen. 

De een-op-een gesprekken met Jacobine Geel zullen inspireren, verrassen en herkenning oproepen. En misschien prikkelt het de kijker om de Bijbel er ook zelf weer eens bij te pakken en de oude verhalen opnieuw of voor het eerst te lezen.  

Vanaf 13 oktober dagelijks te zien (behalve op zaterdag), 17.45 uur, NPO2, KRO-NCRV 

Nederland zingt  

Mirjam Bouwman leest Psalm 23 uit de NBV21. Een bekende psalm, die bij velen erg geliefd is in een vertaling die verscheen op 13 oktober 2021. Aansluitend spreekt Mirjam met Cor Hoogerwerf over zijn werk als vertaler voor de NBV21. Dit gesprek is te volgen via nederlandzingt.nl

Zaterdag 16 oktober, 18.10 uur, NPO 2 en nederlandzingt.nl, EO 

Heilig mensenwerk: de reis naar de NBV21 

Bij de EO is op 17 oktober het programma ‘Heilig mensenwerk: de reis naar de NBV21 te zien. In dit programma word je als kijker meegenomen van de oudheid via de reformatie en de 20e eeuw tot aan de NBV21. Met o.a. Mladen Popovic, Herman Pleij, Tommy Wieringa en NBV21-vertalers Matthijs de Jong en Ilse Visser. 

Zondag 17 oktober, 11.00 uur, NPO2, EO 

Nederland zingt dichtbij 

In het kader van de lancering van de NBV21 bezoekt Jurjen ten Brinke samen met Ilse de drukkerij van deze Bijbel. Ze gaan in gesprek over Ilses liefde voor de Bijbel en haar wens om de Bijbel dicht bij het publiek te brengen. 

Zondag 17 oktober, 11.45 uur, NPO2, EO 

Bijbelzondag

En natuurlijk hopen we om samen met kerken in Nederland en Vlaanderen op 31 oktober extra stil te staan bij de Bijbel. We stellen dit jaar Nehemia 7:72–8:12 en Jakobus 1:19-2:5 centraal.  

Meer nieuws

Gefascineerd door de Bijbel

De Bijbel heeft mij altijd gefascineerd. Zowel de bijbel aan tafel waar mijn vader elk jaar doorheen ging zonder een geslachtsregister over te slaan, alsook de enorme bijbel op de kansel.

Lees meer >
NBV

Vier opvallende verbeteringen in de NBV21

In oktober verschijnt de NBV21, de vernieuwde en verbeterde versie van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) uit 2004. In de NBV21 zijn 12.000 wijzigingen doorgevoerd: grote en kleine, in bekende en onbekende teksten. In deze blog bespreek ik vier bekende teksten waarin iets is veranderd.

Lees meer >

Ontdek de NBV21

Ontvang een week lang elke ochtend een nieuwe tekst mét overdenking uit de NBV21. Schrijf je nu in en ontvang vandaag je eerste email!

ontdek nbv21 journey iphone