Over de liefde

Liefde in de NBV21

Door Cor Hoogerwerf

Valentijnsdag: een dag die in het teken staat van de liefde. Van anonieme liefdesverklaringen, handgeschreven liefdesbrieven en rode rozen. Hét moment om te schrijven over het thema liefde in de NBV21. Liefde is een kernwoord in de Bijbel. Dit zijn drie bijbelteksten over liefde uit de NBV21.

1. 1 Korintiërs 13:13

Dit is wat blijft: geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde. 

Geloof, hoop en liefde blijven altijd bestaan. Maar de liefde is het allerbelangrijkste.  

In de NBV staat: ‘Ons resten geloof, hoop en liefde…’. Hierop is veel reactie gekomen, omdat ‘resten’ voor veel mensen een negatieve klank heeft. ‘Resten gaan weer naar de keuken,’ schreef iemand. Daarom staat er in de NBV21: ‘Dit is wat blijft: geloof, hoop en liefde…’.

Meer lezen over 1 Korintiërs in de NBV21?

2. Psalm 85:10-12 

Voor wie Hem eren is zijn hulp nabij:  

zijn glorie komt wonen in ons land,  

trouw en liefde omhelzen elkaar,  

recht en vrede begroeten elkaar met een kus,  

trouw bloeit uit de aarde op,  

recht ziet uit de hemel toe. 

Wat gebeurt er als God dichtbij komt? Dan omhelzen trouw en liefde elkaar, begroeten recht en vrede elkaar met een kus. Een prachtig beeld! 

In de NBV stond in de derde regel ‘trouw en waarheid’. In de NBV21 staat er ‘trouw en liefde’, omdat de onderliggende combinatie van Hebreeuwse woorden in de Psalmen verder altijd met deze twee woorden vertaald zijn.

3. Filippenzen 1:9-10a

Ik bid dat uw liefde steeds meer aan inzicht en fijnzinnigheid wint, zodat u kunt onderscheiden waar het op aankomt. 

 

Liefde is er in soorten en maten. In liefde kun je groeien. Echte liefde handelt met inzicht en fijnzinnigheid. 

In de NBV staat: ‘… dat uw liefde blijft groeien door inzicht en fijnzinnigheid’. Hier is inzicht en fijnzinnigheid de oorzaak van de groei van de liefde. Maar de NBV21 biedt een uitleg die gebruikelijker is: inzicht en fijnzinnigheid zijn manieren waarop de liefde zich uit. Als liefde groeit, wint liefde aan inzicht en fijnzinnigheid.

 

Cor Hoogerwerf is nieuwtestamenticus en lid van het vertaalteam van de NBV21.

 

1 Korintiërs 13 staat, samen met nog veel meer teksten, in de voorpublicatie van de NBV21. Benieuwd?

Meer nieuws

Kerst met de NBV21 – het echte verhaal

Over Lucas 2 in de NBV21 valt veel te vertellen. Het kerstverhaal zit in ons collectieve geheugen gegrift. Velen denken daarbij meteen aan een drietal bekende woorden: en het geschiedde, de kribbe en de herberg. Niet verwonderlijk dat sommigen meteen ook vragen hebben bij Lucas 2 in de vernieuwde vertaling van de NBV21. Waarom hebben die vertrouwde woorden daarin niet alsnog een plek gekregen?

Lees meer >

Ontdek de NBV21

Ontvang een week lang elke ochtend een nieuwe tekst mét overdenking uit de NBV21. Schrijf je nu in en ontvang vandaag je eerste email!

ontdek nbv21 journey iphone