Bijbelzondag

NBV21 – van en voor de kerk

Bouwstenen rond een betekenisvolle viering 

De teksten uit Nehemia en Jakobus nodigen uit om op een feestelijke manier stil te staan bij de Bijbel, en om met elkaar te delen welke betekenis de oeroude woorden voor ons hebben. Hier doen we enkele suggesties om dit tijdens of na de dienst vorm te geven. Laat gemeenteleden met elkaar delen wat de Bijbel voor hen betekent, en word verrast door de verbinding die daarbij ook tussen generaties ontstaat! 

Aandachtig

In Nehemia lezen we dat het volk staande en aandachtig luistert naar het voorlezen van de wet. Nodig de gemeente uit om te gaan staan tijdens de lezingen uit de Bijbel.  

U kunt ook (een deel van) de lezingen door een kind of jongere laten verzorgen. 

Mijn Bijbel, jouw Bijbel

‘Wat betekent de Bijbel voor jou?’ Laat kinderen of jongeren tijdens of na de viering die vraag aan volwassenen stellen.  

Wilt u hier meer tijd voor nemen? Maak er dan een echt interview van, bijvoorbeeld met de volgende vragen: 

 • Wat is uw eerste herinnering aan de Bijbel? 
 • Heeft u al eens de hele Bijbel gelezen? Waarom wel of niet? 
 • Wat is uw favoriete boek of vers? Is dat in de loop van uw leven veranderd? 
 • Welke tekst vindt u moeilijk om te begrijpen? 
 • Kent u ook teksten uit uw hoofd? Welke? 
 • Als u een lijfspreuk voor onze gemeente zou mogen kiezen, welke zou dat dan zijn? 
 • Heeft u tips voor mij als het om bijbellezen gaat? Of een vers dat u aan mij wilt meegeven?  

Laat interviewers en geïnterviewden na afloop hun ervaringen delen. 

Mijn vers voor jou

De Bijbel geeft betekenis aan ons leven. Maar we betekenen ook veel voor elkaar! Laat gemeenteleden een kaart met bijbelvers kiezen en die met een persoonlijke boodschap aan een ander gemeentelid overhandigen of opsturen.  

Kaarten zijn per setje van 5 x 7 stuks te bestellen.

‘On the roll’

Ezra leest uit de boekrol met Gods wetten voor. Hij moedigt zijn luisteraars aan om niet bedroefd te zijn, ook al merken ze dat het niet altijd lukt om volgens die wetten te leven. Ze mogen nieuwe kracht putten uit de vreugde die God aan hen geeft! 

Maak een eigen boekrol waarop gemeenteleden met elkaar verzen delen die een bijzondere betekenis voor hen hebben.  

Benodigdheden: 

 • Een rol (wit) behangpapier 
 • Pennen of stiften 
 • Eventueel stapeltjes post-its 

 

Leg stroken behangpapier op lange tafels en laat gemeenteleden hun favoriete vers opschrijven. Of hang een lange strook papier op en laat gemeenteleden hier post-its met hun favoriete vers op plakken. Hoe ziet jullie ‘wetboek’ eruit? 

Tips: 

– Leg een NBV21 klaar, zodat gemeenteleden ‘hun’ vers hierin kunnen opzoeken. Of wijs hen op de mogelijkheid om dit gratis via debijbel.nl of in de app Mijn Bijbel te doen.  

– Maak een foto van het resultaat en kom er tijdens een volgende kerkdienst op terug. 

– Laat elk gemeentelid een post-it van iemand anders kiezen en die in hun bijbel plakken. 

Tips voor andere momenten rond de Bijbel

Wilt u ook buiten de kerkdienst aandacht geven aan de Bijbel? Laat u inspireren door deze tips:

1. Verdiep je in…

Op zoek naar meer verdieping rond de Bijbel? Kijk dan eens naar de online bijbelstudies over Jona en Ruth, twee korte bijbelboeken met verrassend actuele inhoud. Achtergronden, vertaalvoorbeelden uit de NBV21 en verwerkingsmateriaal zorgen voor een boeiende uitwisseling in kleinere of grotere groepen.

 

2. Doorgeefbijbel

Maak als gemeente je eigen kerkbijbel: schaf een bijbel aan die gemeenteleden mee naar huis mogen nemen. Ze mogen hun favoriete verzen markeren, vragen, opmerkingen of goede wensen in de kantlijn schrijven, en de bijbel vervolgens aan een volgend gemeentelid doorgeven. Spreek met elkaar af wanneer de bijbel weer in de kerk moet liggen, en sta tijdens de eerstvolgende eredienst stil bij de meest opvallende vondsten.

 

3. Bijbelmarathon

‘Allen luisterden aandachtig’, lezen we in Nehemia 8:3. Wie het weleens meegemaakt heeft, kan bevestigen dat het horen van langere teksten uit de Bijbel een bijzondere ervaring is! Organiseer een bijbelleesmarathon, waarbij één of meerdere bijbelboeken ten gehore worden gebracht. Boeken die zich hier goed voor lenen zijn bijvoorbeeld Genesis, Ruth, Ester, Hooglied, Jona, een evangelie, het boek Handelingen en de brieven van het Nieuwe Testament.

 

4. Betekenis delen

De betekenis van de Bijbel delen met mensen die er minder bekend mee zijn? Hiervoor is ‘Maak kennis met de Bijbel’ uitermate geschikt: een verzameling van 42 belangrijke en bijzondere bijbelteksten met korte uitleg en portretten van bijbellezers van nu. Om uit te delen en over in gesprek te raken. Binnenkort verkrijgbaar via shop.bijbelgenootschap.nl.

 

5. Rondje Bijbel

Beleef een speels maar ook betekenisvol moment met ‘Rondje Bijbel’, een gezelschapsspel voor drie tot zeven spelers vanaf zeven jaar. Deel wat je raakt en doe opdrachten tegen de klok. Met een portie geluk en een vleugje geestkracht verover jij misschien wel de gouden trui en help je jouw bijbelse wielerploeg aan de overwinning.

Vragen?

Wilt u meer weten over de NBV21, bekijk dan de schat aan informatie op nbv21.nl. Vertaalvoorbeelden, toelichtingen, online artikelen en blogs, veel gestelde vragen, aanbevelingen, voorpublicaties en actueel nieuws over de NBV21 introductie. Via het contactformulier of kerken@bijbelgenootschap.nl kunt u ons uw vragen en suggesties doorgeven. Welllicht kunnen we deze dan ook hier aan anderen doorgeven.

Matthijs de Jong NBV

Informatie aanvragen

Bent u enthousiast over Bijbelzondag voor uw geloofsgemeenschap? U kunt meer informatie opvragen of u alvast opgeven via het contactformulier of per email.

Ontdek de NBV21

Ontvang een week lang elke ochtend een nieuwe tekst mét overdenking uit de NBV21

 • Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA; het privacybeleid en de gebruiksvoorwaarden van Google zijn van toepassing.
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
ontdek nbv21 journey iphone