Overhandiging aan Koning Willem-Alexander

Koning ontvangt vernieuwde Bijbel

Er is geen ander boek dat ons zó confronteert met onszelf, met de ander en met God. Daarom is en blijft de Bijbel belangrijk.’ Dat zei directeur Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) bij de overhandiging van de NBV21 aan Koning Willem-Alexander.

©willemjandebruin-fotografie_HR

Buitenwerf noemde de ongekende kansen én de grote zorgen van onze tijd. Beide brengen, aldus Buitenwerf, grote vragen met zich mee, onder andere ‘over het doel van ons bestaan en over onze rol als mens. Het behoeft vandaag geen uitleg dat de Bijbel een belangrijke stem is en moet blijven in onze samenleving. De Bijbel zet aan tot reflectie en tot actie. De Bijbel maant tot verzoening en geeft hoop voor de toekomst.’

Directeur Ann Demeester van het Frans Hals Museum belichtte in haar toespraak waarom bijbelse taferelen in de 17e-eeuwse schilderkust populair waren. Volgens haar is een Bijbel met illustraties ‘de meest logische manier om de eeuwenoude geschiedenissen uit de Heilige Schrift naar ons toe te trekken.’

Zegen

NBG-voorzitter dominee Karin van den Broeke gaf aan twaalf representanten van kerken en geloofsgemeenschappen een Bijbel en vroeg in haar gebed om een zegen over deze Bijbel. ‘Kerken en synagogen zijn dé plaatsen waar de Bijbel gekoesterd wordt en waar mensen samenkomen om Gods stem te horen die daarin klinkt. De Bijbel verbindt kerken en gelovigen, dwars door alle verschillen heen.’

De overhandiging van de NBV21 vond plaats in de Grote Kerk in Den Haag. De komst van de NBV21 wordt in Vlaanderen gevierd op 23 oktober in Mechelen (Begijnhofkerk).

Mijn Bijbel geeft betekenis

Vandaag begint het NBG met een campagne over de betekenis die mensen ontlenen aan de Bijbel. In abri’s door het hele land hangen posters met uitspraken van bijbellezers, zoals ‘Mijn Bijbel geeft toekomst’ of ‘Mijn Bijbel brengt ons samen’. Meer informatie rondom de betekenis van de Bijbel is te vinden op mijnbijbel.nl. Daar worden ook uitspraken van achttien bekende Nederlanders en Vlamingen over de Bijbel gepubliceerd. Onder hen zijn Stef Bos, Wietze de Jager, Chris Kijne en Herman Van Rompuy.

De NBV21

De NBV21 is de vernieuwde, verbeterde Nieuwe Bijbelvertaling. Die vertaling is de meest gebruikte Bijbel in Nederland en Vlaanderen. In de NBV21 is feedback van duizenden bijbellezers benut en zijn nieuwe inzichten verwerkt. Het NBG geeft NBV21 uit in diverse uitvoeringen, met en zonder deuterocanonieke boeken. De NBV21 is vanaf vanmiddag te lezen en te beluisteren op bijbel.nbv21.nl.

Bij Singel Uitgeverijen verschijnen vandaag een literaire editie van de NBV21 en een Kunstbijbel met afbeeldingen van oude meesters uit de Lage Landen. 

Meer nieuws

nbv21 drukpers

Eerste NBV21-bijbels rollen van de pers

Bij Royal Jongbloed in Heerenveen zijn de eerste exemplaren van de NBV21 van de drukpers gerold. ‘Ik verheug me erop dat iedereen deze bijbel straks kan lezen’, zegt directeur Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG).

Lees meer >

Koning ontvangt vernieuwde Bijbel

°‘Er is geen ander boek dat ons zó confronteert met onszelf, met de ander en met God. Daarom is en blijft de Bijbel belangrijk.’ Dat zei directeur Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) bij de overhandiging van de NBV21 aan Koning Willem-Alexander.

Lees meer >
drie verbeteringen in handelingen

Drie verbeteringen in Handelingen

Het boek Handelingen past bij de tijd na Pasen. Dit boek is het vervolg op het Evangelie volgens Lucas en vertelt hoe het verder ging na de opstanding van Jezus. In deze blog laten we drie voorbeelden zien van verbeteringen in de NBV21-versie van Handelingen.

Lees meer >

Ontdek de NBV21

Ontvang een week lang elke ochtend een nieuwe tekst mét overdenking uit de NBV21. Schrijf je nu in en ontvang vandaag je eerste email!

ontdek nbv21 journey iphone